Friday, August 10, 2012

Seminggu Sebelum Ramadhan Tahun Lalu.


Majlis Berbuka Puasa Dengan Muallaf.

Program anjuran JK Dakwah IKRAM Shah Alam. Berbuka puasa dengan muallaf. 

Ada sorang belia lelaki cina. Nama yang di pilih setelah Islam, Rizwan. Sangat muda lagi. 19 tahun kalau tak silap. Katanya, “Masuk Islam seminggu sebelum Ramadhan yang lepas. Ramadhan kali ni kali kedua saya berpuasa.”

Subhanallah. Baru je peluk Islam dah mula menunaikan rukun Islam yang keempat ini. Pengamatan aku, mungkin dia dah lama berminat dan mengkaji islam. Sebab tulah, bila dia dah masuk Islam, dia dapat menunaikan ibadah puasa dengan mudah. Moga Allah tetapkan hati muallaf-muallaf ni di jalan-Nya hingga ke akhir hayat mereka.

Mereka juga dapat sumbangan duit daripada IKRAM Shah Alam. Aku lihat, ada juga yang datang satu keluarga. Pengamatan aku (lagi), mungkin bapa atau ibunya yang masuk Islam. Lalu dibawa anak-anak mereka bersama. Subhanallah. Allahu Akbar. Benarlah hidayah itu milik-Mu.

Seronok melihat mereka. Waktu taaruf, mereka bagitahu nama Islam mereka dan nama sebelum Islam. Ada yang masih mengekalkan nama keluarga mereka. Seronok je bila mereka bagitahu nama Islam mereka. Ada yang ambil nama Hidayah. Najwa. Syafiqah. Hehe. Mereka juga bagitahu sejak bila mereka islam. Ada yang dah lima tahun. Ada yang masih baru. Aku rasa yang paling baru Rizwan kot. Baru setahun. Alhamdulillah.

Moga Allah tetapkan iman kalian. Tahniah atas hijrah kalian.

Teringat dekat Taufiq Zulfikar yang juga seorang saudara baru. Moga rahmat Allah sentiasa memayungimu. 


Kredit foto: FB IKRAM Shah AlamNo comments: