Friday, August 20, 2010

tidur

.
.
.

jangan tidur lepas subuh, nanti dapat penyakit yg macam-macam

lepas subuh waktu untuk cari rezeki, kalau tidur, maknanya menolak rezeki

tidur lepas subuh mewarisi kepapaan

tips tak nak tidur lepas subuh:

- "mandi sebelum solat subuh. nanti badan rasa segar", syaza

- "buat aktiviti yang bermanfaat", zainab

- "make sure aktiviti yang seronok.supaya tak mengantuk.", maryam

- "jauhi katil. jangan cuba dekat.", syaza

- "pesan dekat kawan-kawan supaya kejutkan kita kalau kita tidur lepas subuh", (tak ingat sape cakap yang ni)

tidur lepas subuh bukan amalan para salafus soleh. jadi, kalau nak jadi seperti mereka jangan buat apa yang mereka tak buat.

waktu subuh juga waktu yang senang untuk kita menerima ilmu (tapi sebelum subuh lagi senang la). so, jom belajar pagi-pagi.

tidur lepas subuh juga menyebabkan kita jadi malas.

"kalau ngantuk sangat, boleh tak nak tidur lepas pukul 7.00? atau tidur pukul 8.00 ke?", syaz

"ana ada baca dekat 1 buku tu, die kate kalau nak tidur pagi, lepas waktu dhuha", arifah

oo, jadi kene solat dhuha dulu la. kalau tidur, takut terlepas waktu dhuha pulak.

________________________________________

sedikit perkongsian dari adik-adik nilai yang sugoi-sugoi belaka, kelmarin di masjid nilai, program grand iftar karisma uia nilai. bumi nilai makin permai. blog drg mantap.nilaikupermai.blogspot.com

perkongsian tazkirah disampaikan oleh maryam rufaidah dan di tambah oleh yang lain-lain. banyak lagi sebenarnya, tapi tak jot down, so ni lah saki baki yang masih ingat.

saya kongsikan khas untuk yang tertinggal (atau ditinggalkan) :p

renung-renungkan dan selamat beramal :)

*****************************************

selamat menyambut ulang tahun kelahiran hijrah buat diriku, 9 Ramadhan 21 tahun lepas. (ade ke? hehe)

moga bertambah amal dengan bertambahnya umur. ditunjuki jalan yang lurus. terus thabat dan sabar atas jalan dakwah yang payah ni.

moga dimurahkan rezeki. jadi anak yang solehah. rajin-rajin belajar. kurang tidur. moga dapat suami soleh, tak nak yang pakai jeans (eh?? hehe.pape la.pokoknya mesti yang soleh)

ameen ya Rabbal alamin

4 comments:

~rumput hijau~ said...

salam. ya anda telah meninggalkan saya! huhu sedih2

tak pe la wamakru wamakarallah!

maka syifa' jangan tidur lepas subuh. nnt kite cek...jeng3

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

salam.

syifa', ana ada lagi beberapa tips tanak tidur lepas subuh.
1) tengok muvi (yg bermanfaat n soleh je ye.. hehe)
2) tengok berita negara, palestin, etc
3) update blog
4) jalan-jalan kat laur macam amat buat pepagi tuh

:)
selamat beramal!

wallahua'lam
-syaimaa'-

hma said...

pagi2 pergi basuh baju untuk mengurangkan mengantuk itu :)
mcm syifa salu buat..
hehe.ayook, amat nak dtg check syifa'..hee

jzkk! :D

syifa' rahiman said...

amat: hehe.nk datang bilik inform dulu eh.

syaimaa': syukran. in.Allah kite try. tengok muvi mcm best.hehe

husna: kite basuh baju pagi2? kite rase kite sll kumpul bwk balik rumah je.hehe